Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

[Raport] Concert de Wadaiko

martie 6

În data de 6 martie 2023, Universitatea de Arte George Enescu, CCJUBB și Seira-daiko au organizat un concert de wadaiko (tobe tradiționale japoneze) la Casa Balș din Iași. Acesta a avut loc cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România, în colaborare cu Adrian Buliga production și Studioul de Bază.
Seira-daiko este un grup format special din opt membri din județul Shizuoka cu experiență de interpretare națională și internațională. Proiectul a fost inițiat de unul dintre membrii grupului, Sakura Maruyama, care studiază la Universitatea Al. Ioan Cuza, și a fost realizat de Universitatea de Arte George Enescu, cu ajutorul CCJUBB. Cu această ocazie UBB și Universitatea de Arte au încheiat un acord de colaborare prin CCJUBB. Multe persoane și instituții ne-au ajutat la promovare, printre care și Centrul Cultural German din Iași.
Înainte de concert, la amiază, Seira-daiko a desfășurat un curs introductiv de tobe tradiționale japoneze pentru studenții instrumentiști de la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale, și elevii de la liceul de arte. Aproximativ cincizeci de persoane s-au adunat iar membrii Seira-daiko au demonstrat cum cântă la instrumentele tradiționale. Studenți, elevi și profesori au încercat să cânte la ele pe scenă. Drd. Isabella Cîrlănaru de la CCJUBB a făcut interpretarea.
 
Seara la ora 18 la la Casa Balș, aprox. 200 de persoane au umplut sala de concert. 150 de programe s-au epuizat repede și multe persoane au stat în picioare.
Concertul a început cu cuvântul inaugural al Rectorului Universității de Arte, prof. univ dr. Aurelian Bălăiță și directorul CCJUBB dr. Yusuke Sumi. Cei opt membrii din Shizuoka au interpretat în total opt piese, cu moderarea Isabellei îmbrăcate în costumul tradițional japonez. Înainte de fiecare piesă moderatoarea a recitat textele poetice, care explică ce reprezintă piesele. Aceste texte au fost traduse în limba română de Laurențiu Chiriac de la CCJUBB cu ajutorul lui Hiromu Mimata, diplomat și coleg al Sakurei la Al. Ioan Cuza. Mulți dintre spectatori au lăudat frumusețea textelor.
Înainte de bis, Sakura, inițiatoarea acestui concert, a exprimat mulțumiri în limba română tuturor care s-au prezentat și i-au ajutat la organizare. Concertul a avut un mare succes.
Organizatorii au avut parte și de un interviu cu Iași TV life și radioul din Iași.
 
 
Pe 7 martie, membrii Seira-daiko și CCJUBB au fost invitați la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași. Au ascultat interpretările muzicale ale elevilor profesorului de percuție Iustin Rusu și după aceea japonezii au avut parte de o interacțiune muzicală cu ei.
Ne-am bucurat de colaborarea cu oamenii buni din Iași. Îi mulțumim mai ales dnei lect. univ. Oana Severin de la George Enescu, care a sprijinit-o pe Sakura împreună cu familia sa și a adus un mare succes proiectului. Abia așteptăm ocazia următoare pentru colaborare.
După experiența acestui concert, avem planul de a face un workshop de tobe tradiționale și la Cluj.

 

 

 

Detalii

Dată:
martie 6