- Acest eveniment a trecut.
[RAPORT] 28052021 Vocea străinilor românofoni ediția a II-a
mai 28, 2021
S-au prezentat în total 29 de persoane, deși evenimentul s-a desfășurat într-o zi lucrătoare, după-masă. Moderatorul a fost dna Dina Vîlcu, lector universitar la Departamentul de limbă, cultură și civilizație românească al UBB.
La început, dl. Ioan Alin Nistor, fondatorul Centrului Cultural Japonez al UBB și fostul decan al Facultății de Business, a ținut un cuvânt de deschidere. El a povestit că are multe amintiri frumoase din Japonia, din timpul studiilor lui postdoctorale la Universitatea din Kobe, și de aici i-a venit ideea de a înființa un centru cultural japonez la UBB.
După aceea Yusuke SUMI, directorul Centrului Cultural Japonez al UBB, a vorbit despre motivul pentru organizarea primei ediții a acestui eveniment acum doi ani, anume să cunoască românii că există mulți străini îndrăgostiți de limba și cultura românească, și a transmis salutări din partea dnei SEKIYA Mio de la Ambasada Japoniei în România, care nu a reușit să participe.
Apoi dna Silvia Cerchează de la Ambasada României în Japonia ne-a salutat și i-a încurajat pe străini să învețe limba română, iar pe japonezi, care sunt un popor timid, să aibă curajul să vorbească limba, chiar dacă nu o știu perfect.
Au participat 7 persoane din Japonia, SUA, Grecia și Ungaria.
- SATO Haruna (fostă studentă a UBB. A participat și la ediția I-a) : Ziua copiilor din Japonia
- Sarah David (profesoară de teatru, actriță cu rădăcini în România) : O poveste despre străbunica mea
- OTANI Takashi (drd. la Fac. de Istorie și Filosofie a UBB/ Universitatea Waseda, Japonia): Despre pesimism
- Despoina Kouzoukaki (studentă la UBB prin ERASMUS) : Dragostea mea pentru limba română
- NAITO Yoshino (masterandă la Fac. de Istorie și Filosofie a UBB) : Vocea japonezei românofone
- Ferenc Mark (profesor de bilologie și de chimie) : Relația mea cu România
- KAWASE Eimi (fostă studentă a Universității Hyperion din București) : Prietenii români
Toate prezentările au fost foarte frumoase. Unele au fost bine documentate, altele impresionante și emoționante.
La sfârșit dl. SUZUKI Shingo, profesor universitar la Tokyo College of Music, profesor de limba română la Tokyo University of Foreign Studies, care a adus cea mai mare contribuție la promovarea limbii române în Japonia, a spus impresia lui despre evenimentul de astăzi și a ținut cuvântul de încheiere.
Ne bucurăm că alături de noi au fost și profesoare care au un rol important în relația dintre Japonia și România, ca prof. univ. dr. Emma Tămâianu-Morita, dna prof. SEKIGUCHI Cornelia și dna prof. Eliza YAMADA din Musashino (a fost îndrumătoarea dnei SATO Haruna).
Vă mulțumim tuturor pentru prezență și colaborare. Vă așteptăm și la ediția a III-a!