- Acest eveniment a trecut.
S-a încheiat Săptămâna Culturii Japoneze UBB!
noiembrie 25, 2019
S-a încheiat Săptămâna Culturii Japoneze UBB (16-22 noi. 2019), organizată de Centrul Cultural Japonez UBB, din cadrul Lunii Culturii Japoneze 2019 declarate de Ambasada Japoniei.
Primul eveniment a fost Noaptea Devoratorilor de Anime – Mistery Edition, organizat de Anime Culture Club, în data de 16 noi. Amatorii de anime au umplut sala, ca întordeauna, și de la ora 20 până în dimineața zilei următoare s-au uitat la episoade de anime.
În 18 noi., am avut două cursuri educative: o lecție de limba japoneză și una despre mașinile japoneze. Cursul de limba japoneză a fost susținut de drd. Takashi OTANI, prezentația sa lingvistică reușind să dezvăluie succint conturul limbii japoneze, care este foarte diferită față de lb. română.
În continuare, Mitsukazu MANTANI, student al Univ. din Kobe, a ținut o lecție unică despre mașinile japoneze, în limba engleză. Expunerea lui a fost centrată pe „kei-car”, o categorie de mașină compactă din Japonia; a prezentat aspecte precum noul sistem de conducere semi-automată, design-ul mașinii, forma ei inspirându-se din motivele tradiționale japoneze, dar a discutat și despre mașina Dacia compactă, etc. Ambele lecții au fost generos aplaudate.
19 noi., ziua a treia a Săptămânii Culturii Japoneze UBB, ne-a bucurat cu o lecție de anime și manga, susținută de Ștefania Sorea, din Brașov. Ea este și un cosplayer renumit și, împreună cu prietena sa din Brașov, Diana Istok, s-a costumat în personajele preferate și a vorbit despre propria filozofie asupra formelor de artă anime și manga, categoriile în care acestea pot fi împărțite și diferențele dintre ele, etc. Întrucât majoritatea participanților au fost amatori de anime, am avut parte și de o plăcută conversație despre acest gen de animație. Am avut și oaspeți de la Anime Culture Club, cu care Centrul Japonez colaborează. Ne încântă să vedem că mulți tineri sunt pasionați de cultura noastră!
În 20 noi. am organizat o demonstrație de ceremonie a ceaiului sub forma unei scenete: NAITO Yoshino, îmbrăcată în kimono- costumul nostru tradițional, a jucat rolul gazdei care pregătește ceai musafirilor, iar drd. OTANI Takashi s-a aflat în ipostaza asistentului ei, ajutând la servirea ceaiului. Au fost trei oaspeți: MANTANI Mitsukazu, student al Universității din Kobe, ISTOK Diana, studentă la UMF Cluj-Napoca, și secretara Centrului Cultural Japonez al UBB, BUHOS Teodora.
Ceremonia s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă. După demonstrație, directorul Centrului, SUMI Yusuke, a cerut repetiția ceremoniei pentru a oferi explicații despre fiecare gest și formulă utilizată… picioarele săracilor „actori” erau complet amorțite după repriză!
În încheiere, degustând ceaiul matcha și dulciuri din Japonia cu spectatorii, am explicat despre instrumentele folosite și costumele tradiționale.
Ultima, dar nu cea din urmă lecție din cadrul Săptămânii Culturale Japoneze UBB organizate de Centrul Cultural Japonez a fost cea de arte marțiale. SUMI Yusuke, care a studiat cu maestrul MATSUMURA Shigehoro, moștenitor al școlii Shidomuso ryu (artă marțială cu bățul și sabia), a demonstrat mișcările neobișnuite, atât cu arme, cât și fără, inspirate de cele ale unui alt maestru, KONO Yoshinori. Participanții au încercat să opună rezistență mișcărilor lui, însă Yusuke a reușit să-i învingă pe toți… în afară de pe unul, care a practicat Kickboxing. Iată, calea artelor marțiale este lungă, iar Yusuke mai are mult de învățat.În urma demonstrației, 8 participanți s-au interesat de cursul de arte marțiale. Dacă găsim o sală, vom oferi și astfel de cursuri în cadrul Centrul nostru.
În ultimele două zile, împreună cu Ambasada Japoniei și Fundația Japonia și Transilvania International Film Festival (TIFF), am organizat Festivalul Filmului Japonez la Cluj. Am lansat 4 filme japoneze cu subtitrare în limba engleză. Filmul „Her love boils bathwater (2016)” a fost foarte emoționant și aproape toți spectatorii au plâns.
După eveniment, colaboratorii care au ajutat la organizarea evenimentelor, BUHOS Teodora, SOREA Ștefania, ISTOK Diana, NAITO Yoshino, MANTANI Mitsukazu, drd. OTANI Takashi au primit diploma de gratitudine semnată de decanul Facultății de Business, conf. univ. dr. NISTOR Ioan Alin și directorul CCJUBB, dr. SUMI Yusuke, de la d-ra SEKIYA Mio de la Ambasada Japoniei în România, în prezența șefei Biroului de Acorduri Interuniversitare, dr. Adina FODOR.
Mulțumim tuturor celor care au participat la evenimentele noastre! Fiind întrebați de mulți participanți „Când faceți evenimentul următor?”, vă răspundem cu planurile pe care le avem în continuare.
Avem de gând să organizăm o lecție de arta despre a îmbrăca yukata (îmbrăcăminte tradițională a femeilor japoneze, purtată vara), cu suprijinul Ambasadei Japoniei în România. Vă veți putea îmbrăca în acest costum și să vă faceți poze. Având un număr limitat de yukata, suntem nevoiți să limităm și numărul participantelor.
În primăvara anului următor am dori să demonstrăm din nou ceremonia ceaiului.
Vă vom ține la curent cu ajutorul website-ului nostru, pe Facebook și Instagram. Vă mai așteptăm cu drag!